De stamboom van Joseph Charles Albert AMAND (1949) uit Genk. Ik ben te vinden via de index met datum in bijgevoegde stamboom. Hier is de link naar de stamboom . Veel plezier ermee! Ik heb hem om privacyredenen beperkt tot negen generaties. Zo staan er geen nog levende personen in. Iedereen kan wel zijn voorouders terugvinden als hij de naam van zijn grootouders kent. Als er mensen zijn die interesse hebben om alle familieleden tot nu te kennen, kunnen zij mij altijd een seintje geven.
Mijn interesse voor genealogie en geschiedenis is er altijd al geweest maar de eerste concrete opzoekingen naar mijn voorouders dateren van februari 1984. De eerste aanzet kwam zoals bij zovele “genealogen” in de Limburgse Maaskant van meester Janssen van de lagere school in mijn geboortedorp Meeswijk. Dit was een uitmuntend genealoog die ontelbare opzoekingen heeft gedaan. Van hem wist ik dat een overgrootvader geboren was in Dour. Dus heb ik de eerste van vele brieven geschreven naar Dour. Ik kreeg al vrij snel antwoord en dat geeft moed. Ik ga hier niet alle brieven vermelden die ik geschreven heb maar wil toch zeker dit vermelden. In het telefoonboek van Henegouwen stond 60 keer Amand! Daarvan heb ik dan bepaalde adressen weerhouden. Eentje was dat van Leon Amand (1920-1989) in Baudour . Ik had het niet beter kunnen treffen! Hij schreef mij onmiddellijk een lange brief terug en er bleek ook nog dat hij zowat 20 jaar eerder een naamkaartje aan mijn zus had gegeven in een vakantiekolonie aan zee waar ook zijn dochter verbleef. Zijn boodschap was toen: “Vraag eens aan je vader of wij geen familie van elkaar zijn…” Wat een toeval dus om nu bij diezelfde man terecht te komen.
Nog een groter geluk was dat hij mede door mijn brief nog ijveriger als voorheen opzoekingen is gaan doen. In het parenteel dat jullie hierbij gevoegd kunnen vinden zijn dan ook een heel groot aantal gegevens die van hem komen. Jammer genoeg is hij echter te vroeg gestorven maar van zijn lieve echtgenote en kinderen heb ik toestemming gekregen om van zijn uitgebreid archief gebruik te maken waarvoor ik hen hier nog eens van harte dank. Zonder “cousin” Leon had ik nooit zoveel gegevens gehad.
Zelf heb ik natuurlijk ook niet stil gezeten. Buiten de veelvuldige brieven, bezoeken aan pastoors en gemeentehuizen heb ik verschillende rijksarchieven bezocht. Zo ben ik in Doornik, Luik en vooral meerdere keren in Hasselt en Mons geweest. Voor de verre verplaatsingen naar Mons nam ik meestal vrienden mee die ijverig mee noteerden. Ik dank hierbij speciaal achterneef Jef Amand, en mijn vrienden Jan Peeters en Theo Coun, deze laatste vooral ook nog voor zijn raadgevingen en hulp en steun allerhande.
Nu ik zelf op pensioen ben en dus meer tijd heb kan ik eindelijk alle gegevens ordenen en het resultaat op het internet publiceren.
Met zekerheid kan ik zeggen dat mijn familie afkomstig is uit Thulin, nu een deelgemeente van Hensies vlakbij de Franse grens in Henegouwen. Jammer genoeg zijn daar de archieven verdwenen in een brand en is het voor gegevens van voor 1700 een beetje puzzelen. Dat is gebeurd op basis van de oudste documenten die ik heb teruggevonden en zo klim ik op tot een onbekende NN Amand die u vindt in bijgevoegde stamboom, gemaakt met het programma Pro-Gen.
De meeste gegevens zijn in het Nederlands maar hier en daar ook in het Frans wat niet onlogisch is voor een Limburger van verre Waalse afkomst, die daarenboven nog licentiaat in de Romaanse filologie is.
Over de oorsprong van onze naam citeer ik de Franse site www.123genealogie.com: « Le nom est surtout porté dans le département du Nord. C’est un ancien nom de baptême (latin Amandus = digne d’être aimé !) popularisé par saint Amand, “l’apôtre des Flandres et du Hainaut”, évêque itinérant et grand évangélisateur. Il est le fondateur de l’abbaye d’Elnone (aujourd’hui Saint-Amand-les-Eaux). Il serait mort nonagénaire en 684.” Ik verwijs ook nog even naar het mooie gedicht op de amand.be- site van de hand van Anton van Wilderode over de heilige Amandus uit dit citaat.
Wat blijft er te doen?
Ik wil zelf op deze amand.be-site nog heel wat geschiedenis schrijven over de personen en gebeurtenissen die in de stamboom staan en die ook zoveel mogelijk documenteren. Er staan nu al enkele van dergelijke documenten in de categorie “Over…”, waarbij ik telkens verwijs naar de stamboom via de index met alle namen en datums die in de stamboom voorkomen. Dat houdt in dat ik deze site regelmatig ga vernieuwen en aanvullen. De geïnteresseerden moeten hem dus maar regelmatig terug bezoeken.
Buiten akten maak ik voor mijn documentatie ook gebruik van de volgende werken:
– La Vie quotidienne des Thulinois au XVIIe siècle van Georges Hallez, uitgegeven door A. Bataille, rue du Gard, Leuze-en-Hainaut ;
– Thulin, sa Géographie, son Histoire van Philippe Rinchon, uitgegeven in 1925 in Chièvres bij de Imprimeries-Papeterie Victor Delzenne-Viseur ;
– Les Rinchon de Thulin et leurs alliances van Philippe Rinchon, d’après le mémorial familial de l’auteur, vérifié, complété et ordonné par François de Cacamp, directeur du Genealogicum Belgicum , rédacteur en chef de Brabantica, en 1964. (ik heb enkel de kopies van pagina’s waarop een Amand staat)
Ook stuur ik naar heel veel mensen met de naam Amand mails om hen te vragen mijn stamboom aan te vullen en waar nodig te verbeteren. De meeste adressen haal ik uit de site www.geneanet.org Ik wil hierbij opmerken dat ik geen gegevens uit de bestanden van geneanet heb gekopieerd maar als ik daar van de auteurs toelating voor krijg wil ik eventueel graag mijn stamboom op die manier aanvullen. Ik reken er ook op dat een aantal geïnteresseerde lezers mij nog bijkomende gegevens zullen opsturen via mijn site of mijn mailadres “jos apestaart amand.be” waarvoor alvast van harte dank.
Zelf heb ik nog heel veel plannen. Ik zou nog willen weten of er een link is met de vele AMAND van Boussu, van Aalst,… Ik zou nog meer willen weten van onze familie in Duitsland. Hun site www.amand.de maakt me erg nieuwsgierig.
Ik wens iedere bezoeker van de site veel plezier met het zoeken naar gegevens over hem.
© 2010 Joseph Amand, Genk (B). De gegevens op deze website zijn nadrukkelijk bedoeld voor persoonlijk gebruik om tot uitwisseling van gegevens te komen bij eventuele gemeenschappelijke voorouders en als informatie ten behoeve van andere genealogen. Onder geen beding mogen de gegevens van deze website worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie of op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de samensteller. Verdere verspreiding via CD-Rom of Internet is zonder schriftelijke toestemming van de samensteller eveneens verboden.